De Peuteropvang

Welkom op de Peuteropvang



Heeft u thuis een peuter die wel wat uitdaging kan gebruiken? Dan is u peuter vanaf 2 jaar van harte welkom bij ons. Wij bieden een gevarieerd activiteiten aanbod aan, kinderen leren samen spelen en hebben de ruimte om op hun eigen tempo verder te groeien in hun ontwikkeling.
De kinderen bereiden we spelenderwijs voor op de basisschool.

We werken elke maand met een nieuw thema. Het activiteiten aanbod is ruim, denk aan koken, knutselen, een uitje enz. Zoals het thema bos, we nemen dan eerst de kinderen mee naar het bos en gaan daarna knutselen met de materialen die we hebben gevonden in het bos.

Peuteropvang is open van 08:15 tot 12.30

De openingstijden van de peutervang zijn 08:15 – 12:30. Tijdens schoolvakanties is de peuteropvang in principe gesloten, heeft u toch opvang nodig dan kunnen we kijken of er plaats is op het kinderdagverblijf. Wij vinden het belangrijk dat ouders op de hoogte worden gehouden wat hun zoon/dochter gedurende de dag doet bij het Toverbloempje, dit is de reden dat we werken met de app ”Flexkids”. Via de app plaatsen we foto’s, uitspraken en nieuwtjes zodat je op de hoogte kunt blijven. Het is natuurlijk altijd erg fijn om te horen dat ze een leuke dag hebben gehad en wat de kinderen hebben gedaan maar het is tenslotte veel leuker om dit met eigen ogen te kunnen zien.

  • U kunt geen aanspraak maken op de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst als één van de ouders niet werkt. Dit zijn de zogenoemde kostwinnersgezinnen. Wel komt u dan vaak in aanmerking voor een speciale regeling van de gemeente. Hierbij krijgt u een inkomensafhankelijke vergoeding via de gemeente. Ook dit is mogelijk bij het Toverbloempje. Komt u in aanmerking? Neem dan vrijblijvend contact op zodat we de mogelijkheden kunnen doornemen. Meer informatie vindt u via de volgende website <<deze link>>

Kosten Peuteropvang 2025:

Tijden: 08:15 – 12:30
Aantal uren: 4,25 uur (PER DAGDEEL)
Berekening: 4,25 X 9,80 = € 41,65 (PER DAGDEEL)
X 40 WEKEN: € 1.666 (PER JAAR) (ook voor peuteropvang kunt u kinderopvang toeslag aanvragen!)
  • U kunt geen aanspraak maken op de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst als één van de ouders niet werkt. Dit zijn de zogenoemde kostwinnersgezinnen. Wel komt u dan vaak in aanmerking voor een speciale regeling van de gemeente. Hierbij krijgt u een inkomensafhankelijke vergoeding via de gemeente. Ook dit is mogelijk bij het Toverbloempje. Komt u in aanmerking? Neem dan vrijblijvend contact op zodat we de mogelijkheden kunnen doornemen. 

Dagrimte van de Peuteropvang:

08:15-09:00 inloop Peuteropvang

Tot 09:00 spelen de kinderen vrij. De juffen hebben de ruimte al speelklaar gemaakt door verschillende speelmaterialen op de mat en de tafels te leggen, zodat de kinderen meteen worden uitgenodigd om te spelen.

09:00 tot 09:30 gezamenlijke dagopening

Om 09:00 beginnen we samen de dag. We starten in de kring en zingen het goedemorgen liedje met Puk. In dit lied noemen we de kinderen en juffen, en oefenen we dingen zoals tellen, kleuren of bespreken we de dagen van de week.

Vervolgens lezen we elke dag een boek voor dat aansluit bij het Puk-thema, of dat past bij de periode of de feestdagen.

Na het voorlezen krijgt ieder kind een stuk fruit. We bieden verschillende seizoensgebonden fruitsoorten aan, waar de kinderen zelf een stuk van mogen kiezen. Bij allergieën houden we hier uiteraard rekening mee. Benieuwd naar ons gezond voedingsbeleid, lees hier verder >>

Puk heeft een dagindeling, en nadat we ons fruit en water hebben opgegeten, gaan we de dag doornemen. We laten het dagritmekaartje zien en bespreken wat we daarop zien.

Nadat we de dag hebben besproken, worden alle kinderen verschoond of gaan ze naar de wc. We moedigen alle kinderen aan om naar de wc of het potje te gaan, zodat we hun zelfstandigheid stimuleren. Dit doen we echter zonder druk, zodat ze geen negatieve gevoelens ontwikkelen rondom zindelijkheid. We begrijpen dat zindelijkheid zich in het eigen tempo ontwikkeld en ondersteunen de kinderen hierbij op een rustige positieve manier. 

09:30-10.30 Puk activiteit

Puk stimuleert verschillende ontwikkelingsgebieden die de peuters helpen zich voor te bereiden op de basisschool. Elke dag heeft Puk een dagactiviteit die de ontwikkeling van de kinderen op verschillende vlakken ondersteunt. Denk hierbij aan:

  • Taalontwikkeling: Door het zingen, voorlezen en het benoemen van objecten, kleuren en getallen, wordt de taalvaardigheid van de kinderen op speelse wijze versterkt.
  • Rekenprikkels: Activiteiten rondom tellen, het herkennen van cijfers en het vergelijken van hoeveelheden helpen de kinderen om basisvaardigheden in rekenen te ontwikkelen.
  • Kleurherkenning: Bij veel activiteiten worden kleuren benoemd en leren kinderen verschillende kleuren te herkennen en te gebruiken in hun spel.
  • Samenspel: Door samen te spelen met anderen leren de kinderen belangrijke sociale vaardigheden zoals delen, samenwerken en communiceren.
  • Motorische ontwikkeling: Zowel fijne motoriek (bijvoorbeeld bij knutsel- en bouwactiviteiten) als grove motoriek (zoals bewegen en rennen) worden gestimuleerd.
  • Zelfstandigheid en zelfvertrouwen: Door zelf keuzes te maken en te experimenteren met verschillende materialen, ontwikkelen kinderen hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

Puk maakt leren leuk en zorgt ervoor dat de kinderen zich breed ontwikkelen, zodat ze goed voorbereid de stap naar de basisschool kunnen maken.

10:30-11:30 Buitenspelen / vrijspel

Elke dag gaan we even naar buiten om een frisse neus te halen en de kinderen de kans te geven zich goed uit te leven. Dit doen we op onze eigen locatie, maar soms stappen we met de 
BSO-bus in naar een speeltuin of een andere leuke bestemming.

Naast het buiten spelen bieden we ook voldoende ruimte voor vrij spel, zodat de kinderen zelf kunnen kiezen met welk materiaal of activiteit ze aan de slag willen. Dit stimuleert hun creativiteit en helpt hen om samen te spelen. Zelfstandig spelen is namelijk een belangrijke vaardigheid die kinderen verder helpt in hun ontwikkeling. Door zelf keuzes te maken en in hun eigen tempo te spelen, ontwikkelen ze niet alleen hun sociale vaardigheden, maar ook hun zelfvertrouwen en probleemoplossend vermogen.

11:30-12:00 Lunchen

Om 11:30 gaan we lekker lunchen. De broodmandjes staan klaar en de kinderen krijgen allemaal een boterham. Ze mogen zelf hun beleg kiezen en hun boterham smeren. We begeleiden de kinderen hierbij, zodat ze leren hoe ze zelf hun boterham kunnen smeren, wat hun zelfredzaamheid bevordert.

Soms koken we ook samen als activiteit, en in dat geval bieden we het gekookte eten naast de boterham aan. De kinderen mogen dan proeven en opeten wat ze lekker vinden.

We werken met een gezond voedingsbeleid (LINK). Als u hier meer over wilt lezen, kunt u de link aanklikken.

12:00-12:30 Naar huis

Na de lunch worden alle kinderen nogmaals verschoond of gaan ze naar de wc. Vervolgens mogen de kinderen kort zelfstandig spelen, of ze gaan aan tafel of op de mat zitten. Terwijl de kinderen spelen, wordt de ruimte opgeruimd en schoongemaakt. Als alles klaar is, zit de dag erop en worden de kinderen opgehaald. Aan de deur geeft de juf een korte overdracht, waarin ze vertelt hoe de dag voor het kind was en wat we die dag hebben gedaan.