fbpx
  • Kinderopvang Het Toverbloempje
    Vestigingen Zundert, Etten-Leur en Woensdrecht
    T 076 50 84 919
    info@hettoverbloempje.nl

Media bezig met Het Toverbloempje

10 dec, 2016

Media bezig met Het Toverbloempje

Er staat zelfs een column over Het Toverbloempje in BN de Stem.

 

Column: Van kist naar kind

De ene branche z’n dood is de andere z’n ontbijtkoek: in Etten-Leur komt een kinderopvangcentrum in het gebouw­­ dat uitvaartbedrijf Monu­ta­­ net heeft verlaten. De tegen­stelling­­ kan haast niet groter: kleintjes in plaats van kisten. Van naar gevoel naar blij gejoel. Waar eens rouwkransen lagen, zit nu Het Toverbloempje.

In Zundert stalt die club ook al jonkies in een voormalig mortuarium. Toen dat pand nog zijn oude functie had, vroeg ik aan iemand die ernaast woonde of hij dat niet vervelend vond. ,,Geen last van’’, zei hij droogjes. ,,Die buren hoor je eigenlijk nooit.’’

Herbestemming van gebouwen is natuurlijk niet nieuw, maar het gebeurt nu vaker dan ooit. We zijn immers niet meer zo sledgehammer happy. We hebben collectief spijt van de sloopdrang van decennia geleden, toen complete historische wijken moesten wijken voor betonnen flats en asfaltwegen. Nu is niets zo modern als in een oud pand zitten. Fabrieken zijn in, heilige­­ huisjes mogen ook.

Want vooral met kerken zitten we in de maag. In ons ooit zo ka­tholieke­­­­­­­­ zuiden staan er nogal wat, en geen priester krijgt ze nog volgepreekt. Dus moeten gelovigen een eindje rijden voor een dienst. En worden leegstaande kerkgebouwen omgetoverd tot wijk­huizen of kantoren.

En anders wel tot fitness­centra. In onder andere Etten-Leur, Tilburg en Maastricht kun je al een work-outdoen voor het altaar­­. Dat lijkt nogal een overgang, maar was sport niet de nieuwe religie­­? En zo veel verandert er eigenlijk ook weer niet: daar waar het volk gedachteloos de pastoor naprevelde, maken mensen nu het hoofd leeg op de loopband.

Nieuwe invullingen van oude gebouwen, je ziet ze werkelijk overal. Gisteren nog kocht ik een kerstboom in een ruimte die ooit als Volkswagen-showroom diende. Nu barstte het er van de sparren en dennen. Van sjoemeldieselauto’s naar natuur­product­­en: als je het zo zegt, klinkt het nog als voor­uitgang ook.

In elk geval­­ geen dooie boel.

door Niels Herijgens - © BN DeStem, op dit artikel rust copyright.

Spring naar toolbar