Media bezig met Het Toverbloempje
Er staat zelfs een column over Het Toverbloempje in BN de Stem.
Column: Van kist naar kind
De ene branche z’n dood is de andere z’n ontbijtkoek: in Etten-Leur komt een kinderopvangcentrum in het gebouw dat uitvaartbedrijf Monuta net heeft verlaten. De tegenstelling kan haast niet groter: kleintjes in plaats van kisten. Van naar gevoel naar blij gejoel. Waar eens rouwkransen lagen, zit nu Het Toverbloempje.
In Zundert stalt die club ook al jonkies in een voormalig mortuarium. Toen dat pand nog zijn oude functie had, vroeg ik aan iemand die ernaast woonde of hij dat niet vervelend vond. ,,Geen last van’’, zei hij droogjes. ,,Die buren hoor je eigenlijk nooit.’’
Herbestemming van gebouwen is natuurlijk niet nieuw, maar het gebeurt nu vaker dan ooit. We zijn immers niet meer zo sledgehammer happy. We hebben collectief spijt van de sloopdrang van decennia geleden, toen complete historische wijken moesten wijken voor betonnen flats en asfaltwegen. Nu is niets zo modern als in een oud pand zitten. Fabrieken zijn in, heilige huisjes mogen ook.
Want vooral met kerken zitten we in de maag. In ons ooit zo katholieke zuiden staan er nogal wat, en geen priester krijgt ze nog volgepreekt. Dus moeten gelovigen een eindje rijden voor een dienst. En worden leegstaande kerkgebouwen omgetoverd tot wijkhuizen of kantoren.
En anders wel tot fitnesscentra. In onder andere Etten-Leur, Tilburg en Maastricht kun je al een work-outdoen voor het altaar. Dat lijkt nogal een overgang, maar was sport niet de nieuwe religie? En zo veel verandert er eigenlijk ook weer niet: daar waar het volk gedachteloos de pastoor naprevelde, maken mensen nu het hoofd leeg op de loopband.
Nieuwe invullingen van oude gebouwen, je ziet ze werkelijk overal. Gisteren nog kocht ik een kerstboom in een ruimte die ooit als Volkswagen-showroom diende. Nu barstte het er van de sparren en dennen. Van sjoemeldieselauto’s naar natuurproducten: als je het zo zegt, klinkt het nog als vooruitgang ook.
In elk geval geen dooie boel.
door Niels Herijgens - © BN DeStem, op dit artikel rust copyright.